interessant

Gebruik 'Weergeven als' om te zien wat je publiekelijk deelt op Facebook

Het is terug - soort van. Facebook heeft officieel de functie 'Bekijken als' nieuw leven ingeblazen, een manier om te zien hoe je profiel eruitziet voor mensen die niet jij zijn. Het is een geweldige privacytool met enkele nieuwe, vervelende beperkingen.

In de oorspronkelijke versie was de optie 'Bekijken als' van Facebook een geweldige manier om te controleren of je privacy-instellingen naar behoren werkten, vooral als je probeerde te voorkomen dat specifieke mensen (zoals je ouders) verschillende aspecten zagen van je leven zou je liever hebben dat ze dat niet doen. Je kon zien hoe je profiel eruit zag vanuit het perspectief van een van je vrienden, en je kon ook zien welke informatie je publiekelijk aan willekeurige internetgebruikers deelde die je profiel tegenkwam.

Klinkt goed toch? Het was, totdat Facebook meldde dat een kwetsbaarheid in "Weergeven als" een aanvaller had kunnen toestaan ​​om uw account over te nemen of in te loggen op een aantal andere websites terwijl u (via de functie voor eenmalige aanmelding van Facebook). Deze privacy puinhoop trof minstens 50 miljoen gebruikers en Facebook reageerde door de functie onmiddellijk uit te schakelen.

Facebook heeft nu 'Weergeven als' weer tot leven gebracht - hopelijk een beetje veiliger dan voorheen. Je kunt het echter alleen openen op Facebook's Android- of iOS-app vanaf het moment dat we dit artikel schreven, en het is niet zo krachtig als het vroeger was. Je kunt niet zien wat specifieke vrienden kunnen zien in je profiel, maar je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je geen informatie openbaar deelt die je niet bedoelde.

iOS

U vindt 'Weergeven als' op uw profielpagina. Navigeer naar daar door op het hamburger-pictogram in de rechteronderhoek te tikken en bovenaan op "Bekijk je profiel" te tikken. (Of, voor een snelkoppeling, tikt u gewoon op uw profielfoto links van het statusvak 'Wat houdt u bezig' op het primaire Facebook-scherm.)

Tik vanaf daar op het pictogram met de drie stippen rechts van het tandwielpictogram en het grote blauwe pictogram 'Verhaal toevoegen'. Je zult een klein menu zien verschijnen met "View As" bovenaan. Tik erop en je ziet alle informatie die je Facebook-profielpagina met de wereld deelt.

Android

Trek je profiel omhoog door te tikken op je profielfoto links van het vak 'Een bericht toevoegen' op het primaire scherm van de Facebook-app of tik op het hamburgerpictogram rechtsboven in de Facebook-app en selecteer 'Bekijk je profiel' op de top. Je ziet nu een grote knop 'Bekijken als' links van 'Toevoegen aan verhaal' op de regel pictogrammen onder je naam en introtekst. Tik erop om te zien hoe de openbare weergave van uw profiel eruit ziet.

Vergeet niet aan te passen wat je deelt

De iOS-versie van de functie "Weergeven als" biedt je geen gemakkelijke manier om je profiel te bewerken - als je wilt beperken wat iedereen kan zien - maar je krijgt een grote, dikke knop "Profiel bewerken" op Android wanneer u de optie 'Bekijken als' gebruikt.

Ik denk dat het nog sneller is om je desktop of laptop te gebruiken om je Facebook-instellingen te bewerken terwijl je je telefoon vasthoudt om te controleren wat mensen kunnen zien, maar dat ben ik. Er is echter geen woord over of "Weergeven als" zal verschijnen op de websiteversie van uw Facebook-profiel. Ik heb contact gezocht met Facebook voor opheldering over deze functie, maar ze hebben nooit gereageerd. Misschien is onze vriendschap gespannen.